Lili's twisted mind!

Verski fundamentalizam je pojam kojim označavamo jedan aktuelni i društveno negativan fenomen. To je tamna strana religija i malo bi ko svojevoljno pristao da bude nazvan verskim fundamentalistom. Mada znam neke koji to čak sa ponosom ističu. U našoj se sredini se on, uglavnom, povezuje sa islamom koji se doživljava kao borbena religija, a sami muslimani kao oni koji se neprestano nalaze u “svetom” ratu protiv hrišćana. Sa druge strane ovaj se pojam retko povezuje sa hrišćanstvom, a gotovo uopšte ne sa Pravoslavljem. Pa ipak…

Pojedini događaji, s vremena na vreme, i ne tako retko u poslednje vreme, u žižu javnosti dovedu različite, manje ili više, ekstremne desničarske pokrete i udruženja koja zbog svoga ekstremizma mnogima izgledaju zastrašujuće. Moguće je, isto tako, primetiti da su članovi tih grupa i udruženja uglavnom mladi ljudi. U njihovim programima, dalje, čitamo i prepoznajemo tragove različitih ideologija 20. veka za koje smo mislili da predstavljaju davnu prošlost – od prikrivenog do potpuno jasno izraženog rasizma, fašizma, ekstremnog nacionalizma, a svi do jednog kao osnovnu ideologiju imaju Pravoslavlje, koje su po svaku cenu spremni da brane (pošto je aksiom da je Pravoslavlje uvek ugroženo) i koje im služi kao oružje u borbi protiv svih zala današnjice: demokratije, ljudskih prava, globalizacije, pluralizma itd.

Ova udruženja i pokreti zloupotrebljavaju Pravoslavlje i njegove simbole, poput krsta ili ikona, opet zarad ostvarenja političkih ciljeva. Koristeći Pravoslavlje kao ideologiju pokušavaju da stvore svojevrsno političko pravoslavlje koje liči na politički islam po svojim ciljevima. Tipični primeri ovoga jesu u prvom redu Obraz, zatim Naši 1389 i trenutno čak i kandidati na prethodnim izborima, pa prema tome i najopasniji, Dveri Srpske. Ima ih još ali se trenutno ne mogu setiti, dodajte u komentaru.

Osnovni cilj ove asocijacije je borba protiv moderne nauke na osnovu fundamenata ili fundamentalnih činjenica koje su pronašli u bukvalnom i doslovnom tumačenju Svetog Pisma. Naročito su neprijateljski raspoloženi prema Darvinovoj teoriji evolucije ističući kao suprotnost sopstvenu, kreacionističku teoriju.

Fundamentalizam je selektivno protiv moderne nauke. On je poriče ali istovremeno i koristi njena dostignuća. Radi se o vrlo čudnoj simbiozi najvećeg mogućeg konzervatizma i antimodernističkog fundamentalizma ali uz istovremenu primenu pojedinih najsavremenijih tehnoloških sredstava i modernih medija, poput interneta. U suštini radi se o političkom programu pod religijskim plaštom. Njegovi pobornici se ponašaju kao politički aktivisti koji smatraju da imaju odgovore na sva životna i društvena pitanja i probleme.

Ovaj oblik fundamentalizma nema veze sa pravoslavnim Svetim predanjem. Tradicionalizam je obrnuto proporcijalan vernosti Svetom predanju. Što više tradicionalizma to manje predanja.

Pravoslavni tradicionalista ne doživljava svoju veru u užem smislu, samo kao Crkvu, on je doživljava kao pravoslavni svet, kao pravoslavno društvo koje nosi i izražava istinu Pravoslavlja. Nestajanje tog sveta on doživljava i kao nestajanje istine. To je pokušaj borbe sa istorijom, unapred, naravno, osuđen na poraz jer istorija neminovno ide dalje. Tradicionalista neće da prihvati da je i pravoslavni svet od ovoga sveta čije obličje prolazi, a ne idealni društveni poredak. Zamišljeni pravoslavni svet postaje idol kojem se tradicionalista klanja a svrha njegovog života i potvrda spasenja je nekritička borba protiv svega što je donela Moderna shvaćena kao produkt Zapada. Ove antimodernističke tendencije koje primećujemo u pojedinim segmentima našeg crkvenog života su novijeg datuma. One nisu postojale u vreme komunizma kada je Zapad bio prostor slobode religije za razliku od naše sredine. Mišljenje se menja tokom devedesetih godina, a kulminira bombardovanjem da bi se i danas, Crkva smatrala antizapadnom, konzervativnom i antimodernističkom.

U osnovi svakog verskog fundamentalizma je – strah pred novim, strah od Moderne i bežanje u imaginarno zlatno doba, koje svaka religija ima.

Tradicionalista nostalgično, zamagljenog pogleda, gleda na dobra stara vremena kojih zapravo nikada nije ni bilo.

Advertisements

Ostavite trag...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

jelenadilber

Tragač za zrnom dobra

Author anagalicblog

You know what? I like pop music.

Despotica

Jelena Despot

mrnjau85

Novosti (za glupe) kao nove vesti

Bezimena knjizevna zadruga

Pišem o onome što čitam. Ponekad samo pišem.

BLOG NEZNANE JUNAKINJE

Avanture moga uma

Mame na žici

Lili's twisted mind!

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

Gospel of Lestat Gianni

Menjamo svest da bismo promenili svet

draganadincic76

korak od sna...

Nena i svet oko Nene

Ovde su moji kreativni radovi, moja glupiranja i snovi. .

БЛУКА

БЛаги БЛог

Balaševići

Blog posvećen Panonskom mornaru

Enjoy by Paula

Be Happy, Be Healthy & Radiate Positivity

Jelena Pešić

(Ljubicanstvena Mysty)

Politička Konkretnost

Pokreni se i sebe pobedi, jer ko živi u nadi umire u bedi!

Južno od granice

Kad je lakše pisati nego pričati

Eat, Play, Love

making memories through food, wine and travel

"ispravljačica krivih drina"

mmilesa o invalidnosti, sebi i drugim krivim drinama

Otkačena Planeta

svet koji nas okružuje

ДРАМСКА СЕКЦИЈА ОШ АЗАЊА

позоришна уметност у Азањској школи

Dobro došli u moju stvarnost

Poslednji sanjar (Ulaz nije za svakoga )

UFO blog

Život i neke ozbiljnije teme

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

amazonke / the amazones

blog of radical feminist group

Nikola Ćupas

Babina škola je najvažnija. Temelj. Sve ostalo je samo update.

Devojkakojačeka's Blog

" Jer ti si cekati znala, kao niko na svetu. "

Novosadsko Ubrojčavanje

Novosadsko Ubrojčavanje je internet zajednica svih nas koji ne želimo da Novi Sad postane evropska prestonica cenzure pre nego što u Srbiji budu osveštani svi šoping molovi.

Dokona domaćica?

Blog kreativne domaćice

%d bloggers like this: