Prvo nešto zeleno. Izabrati povrće po svom ukusu. Recimo:
– spanać (da, da, svež, ‘živ’, nekuvan)
– kelj
– blitva
– peršun
Dakle, jedna šolja zeleniša. Naravno, ne sve od navedenog, već jedno – po izboru. Sutradan možete probati neko drugo.
Sledeći korak je da izaberete tečnost. Možete i običnu vodu, za početak, pa kasnije menjajte, u zavisnosti od toga šta vam prija. Ili:
– šolja mleka (ukoliko ste netolerantni na laktozu probajte sojino, bademovo, kokosovo)
– šolja jogurta
– šolja nezaslađenog zelenog čaja (hladnog)
Kada ste odlučili šta će biti osnova vašeg smutija, sipajte u blender i mutite. Prvo voda i zeleno lišće treba dobro da se izmute, da se lišće potpuno isecka, da bi se dobila glatka tečnost bez mrvica ili grudvica.
Sledeći korak je da izaberete voće kojim želite da obogatite svoj smuti. Najbolje bi bilo dodati dve različite vrste. Recimo šolju jagoda i jednu bananu. Ili jabuku i breskvu. Jednu šolju bobičastog voća (borovnice, kupine, maline) i jednu šolju ananasa (može i dinja). Mogućnosti su bezbrojne i zavise isključivo od vašeg raspoloženja, ukusa i novčanika. Ponekad i od godišnjeg doba, ali ni to nije isključivo – uvek možete uzeti nešto zamrznuto.
Kada ste dodali voće u blender, razmislite želite li još nekako da poboljšate ukus svog smutija. To možete učiniti cimetom, vanilom, đumbirom, kakaom, nanom… a i ne morate.
Miksajte sve zajedno nekoliko minuta, sipajte u šolju ili čašu, ostavite malo da se ohladi i popijte.
Nazdravlje!
p.s. original ovog posta, kao i još ponešto možete videti na mom sajtu naš svet
Ostavite trag...